Pred mesecem dni smo v DZ vložili pobudo za zbiranje podpisov za predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ). Ker smo morali predlog še nomotehnično uskladiti, bi lahko – zaradi parlamentarnih počitnic, ki trajajo od 15. 7. do 31. 8. – z zbiranjem podpisov za pobudo za vložitev zakona začeli šele s 1. 9. 2017. Da ne bi izgubili toliko časa, smo se s predsednikom DZ dr. Milanom Brglezom dogovorili, da predlog Zakona za urejanje položaja študentov formalno vloži on, kot prvi med enakimi. S tem pa se razlogi in potrebe za sprejem zakona ter vse z njim povezane aktivnosti ne spremenijo.

Predlog, ki smo ga pripravili na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), ureja težave, s katerimi se vsakodnevno soočajo študenti (in dijaki), odpravlja varčevalne ukrepe na področju mladih, olajšuje njihov socialni položaj, hkrati pa odpravlja sistemske napake. ZUPŠ zajema spremembe na področjih dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane (študentski boni), štipendij, študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom ter status študenta po zaključku študija na 2. stopnji.

ŠOS bo, da bi dosegel karseda široko podporo predlogu vloženega zakona, kljub temu da je že bil vložen, v prihodnjem tednu pričel z neformalnim zbiranjem podpisov. Namen tega zbiranja podpisov ne bo samo podpora zakonskemu predlogu, ampak tudi to, da bomo dijake, študente ter širšo javnost obveščali o pomembnosti sprejema tega zakona. V tem okviru želimo tudi, da bi bil zakon sprejet s karseda široko večino, saj bi bilo to pomembno sporočilo umeščenosti dijakov in študentov v slovensko družbo – ne glede na svetovnonazorsko usmerjenost političnih strank in posameznikov.

Aleksandar Spremo, predsednik ŠOS: »Zakon za urejanje položaja študentov je nujno potreben. Ker smo rok za zbiranje podpisov po usklajevanju zamudili za en dan in bi se zaradi parlamentarnih počitnic zbiranje podpisov zavleklo do jeseni, smo se dogovorili, da zakon kot prvi med enakimi vloži predsednik državnega zbora. V podporo zakona pa bomo vseeno zbirali podpise in politiko prepričali v nujnost njegovega sprejema. Menimo, da je skrajni čas, da se na dnevni red postavi tudi problematika študentov (in mladih na sploh)

 

 

 

Dodatne informacije:

Aleksandar Spremo

Predsednik ŠOS

e-pošta: aleksandar.spremo@studentska-org.si

GSM: 041 970 037

Skip to content