Mladinsko kulturni inkubator Mansarda je od 8. – 10. decembra gostil srečanje mladih, ki ga je organiziral Klub študentov Lendava v okviru projekta »Mednarodno mladinsko povezovanje«.

Ideja za izvedbo se je porodila pri sodelovanju na projektu Eu3doms, ki ga je izvajala tudi Občina Lendava. Osrednja tematika projekta »Eu3doms« je bila promocija štirih temeljnih svoboščin Evropske unije.  Tovrstno sodelovanje se nam je izmed ostalega zdelo zelo primerno za izmenjavo mnenj in idej mladih, zato smo se odločili, da se lotimo podobnega projekta.

Namen mladinskega srečanja je bil predvsem izmenjava mnenj in idej mladih, ki nam lahko pomagajo pri razvoju in vključenosti mladih v našem kraju. Glavni cilj pa povezati ideje in stališča vseh udeležencev ter tako pridobiti konkretna izhodišča in smernice, ki bi podkrepile kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Na srečanje  smo povabili mlade iz Novega Sada (Srbija) in Héviza (Madžarska), slednji se žal zaradi logističnih težav srečanja niso mogli udeležiti. Mladi iz Novega Sada so se nam zdeli še posebej primerni, saj je bil Novi Sad izbran za Evropsko prestolnico kulture za leto 2021 in tudi za Evropsko prestolnico mladih v letu 2019. Z gosti smo želeli skupaj poiskati konkretne rešitve in predloge za izboljšanje položaja mladih in same vključenosti le-teh v našem kraju.

Po prihodu gostov smo se odpravili na ogled Božičnega bazarja ter kulinarične ulice. Nato smo se odpravili na večerjo, kjer smo se nekoliko boljše spoznali ter predstavili urnik za naslednji dan. Sobota je bila zelo delovna, začeli zgodaj zjutraj. V MKI Mansarda smo imeli majhen zajtrk ter smo nadaljevali z vsebinskim delom. Sledila je predstavitev Lendave in projekta EPK, nato predstavitev delovanja in projektov KŠL ter kratka predstavitev naših gostov. Po kratkem premoru smo si skupaj ogledali mesto Lendava ter njene znamenitosti. Obiskali smo tudi stolp Vinarium ter se po majhni pogostitvi vrnili v Mansardo, kjer smo imeli različne delavnice ter debate na vnaprej določena vprašanja, ki so se navezovala na mladinsko problematiko, kandidaturo Lendave za EPK in razvoj našega kraja. Po izčrpnih delavnicah je sledila še slavnostna večerja in večerno druženje. Zadnji dan smo obiskali Hišo vina Cuk, kjer so nas zelo prijazno dočakali in pogostili.

Menimo, da smo na srečanju pridobili veliko predlogov in idej, ki bodo lahko temelj za izdelavo strategije mladih Občine Lendava. Pri projektu smo želeli izpostaviti tudi pomen trajnosti, saj se lahko podobne delavnice izvedejo večkrat in so vedno znova zelo učinkovite. Verjamemo, da bo tovrstnih srečanj v prihodnosti še veliko več.

 

Skip to content